Nie spos贸b opisa膰 wszystkich miast, miasteczek, zabytk贸w, ruin, budowli jakie zwiedzili艣my. Nie spos贸b wybra膰 po kilka zdj臋膰 z tych kilku tysi臋cy wykonanych ( pi臋cioosobowa za艂oga bia艂ego Suzuki Splash, ka偶dy po tysiacu a ja dwa). Nie spos贸b w kr贸tkim czasie jaki sp臋dzam latem przy komputerze. Wymieni臋 dla swojej pami臋ci w kolejno艣ci zwiedzania, kto by艂 mo偶e sobie przypomni swoje wra偶enia. A ja b臋d臋 wspomina膰 powoli, przez rok. By艂a ju偶 Wenecja i Burano, dzi艣 b臋dzie Florencja i Bettolle a w艂a艣ciwie Il Gorgo.
FLORENCJA kr贸tko, bardzo kr贸tko. I bardzo subiektywnie. Mo偶e nie rozczarowanie bo nie da艂am jej szans ze wzgl臋du na okoliczno艣ci. Jeden d艂uuugi przejazd przez ca艂e miasto na wzg贸rze San Miniato sk膮d najpopularniejszy, wr臋cz widok贸wkowy widok na ca艂e historyczno - turystyczne centrum.
Reszta wycieczki zwiedzi艂a co trzeba i co chcia艂a, chocia偶 w ograniczonym czasie. Najwa偶niejsze, 偶e ta niedyspozycja sko艅czy艂a si臋 na jednym dniu. Trafi艂o akurat na Florencj臋, mo偶e to znak, 偶e kiedy艣 tu wr贸cimy z Marko.
IL GORGO czyli agriturismo w kt贸rej 'go艣cili艣my'. Klimatyczna cho膰 unowocze艣niona farma Il Gorgo ma wszystko to co sobie wyobra偶a艂am jako Dom w Toskanii. Pi臋kne, kamienne, wielkie budynki dostosowane do potrzeb turyst贸w, odtworzone z pietyzmem drobiazgi. To moje wielkie oczarowanie, rosn膮ce z czasem. W pierwszej chwili brakowa艂o mi lampki przy 艂贸偶ku do czytania przed snem i drugiej szafy na cztery Kobiety ale Pani Danusia zdoby艂a te niezb臋dne zbytki i od trzeciego dnia ju偶 tylko oczarowanie. A beztroski, spokojny, wypoczynkowy dzie艅 pozwoli艂 mi zrozumie膰 zachwyt Amerykan贸w, Anglik贸w i Francuz贸w t膮 krain膮 tchn膮c膮 natur膮 i zwyczajn膮 codzienno艣ci膮 zakorzenion膮 w tysi膮cleciach. Polecam z czystym sumieniem na nocowanie, odpoczywanie czy na pobywanie. Pi臋kna i urokliwa w dzie艅, o zachodzie i noc膮.
Rozczarowa艂a kuchnia toska艅ska ale po prostu nie dali艣my jej wielkich szans. W czasie tygodniowego pobytu chcieli艣my ogl膮dn膮膰 jak najwi臋cej i nie by艂o czasu na niespieszne, wielodaniowe obiady kt贸re opisuj膮 w ksi膮偶kach, na te wszystkie antipasti, primi i secondi piatti, dolci, ... Gdzie艣 po drodze w osterii czy trattorii jakie艣 tortellini, ravioli, pasty, spaghetti, pizze a i to nie zawsze bo maj膮 sjest臋 i wiele z nich otwieraj膮 po przerwie dopiero po 19 tej. A kto jad艂 piero偶ki z kapust膮 mojej mamy albo pierogi ruskie lub z mi臋sem mojej swaszki, albo moje kurczaki panierowane, z m艂odymi ziemniaczkami i mizeri膮, go艂膮bki mojej siostry, m艂od膮 kapustk臋 mojej Bratowej, temu nie zaimponuj膮 ravioli z zucchin膮, pancett膮 i ricott膮 czy pici z pecorino i spinaci. Lepiej brzmi ni偶 wygl膮da i smakuje. Niech 偶yje polska kuchnia i kultura mas艂a i 艣mietany! Mnie ju偶 nie uwiedzie oliwa, nawet ekstra virgin. Ale lody maj膮 zacne.
3 - Montepulciano i Bagni de Fillipe
4 - San Galgano,San Gimignano, Monteriggioni
5 - Crete Senesi, Siena, Winiarnia Marchesi Antinori, Castelina in Chianti
6 - Marina di Grosseto. Marina di Alberese.
7 - Ja Agroturismo , reszta wycieczki jak wczoraj
8 - Pienza, Monciano, Abreza di san Antyma czyli Opactwo 艣w. Antyma, Cortona